Uw gastvrouw en gastheer:
Ellen en Menno Schmidt
Le Bourg, 71540 Lucenay l'Evêque
France (Bourgogne)
tel: (+33) 03-85826895

tel. (+33) 06-07185708
info@laroseraie.nl

ROUTE

 

 

De omgeving

Lucenay l'Evèque is een echt morvandees dorp met een dorsplein waaraan de kerk, de mairie en enkele winkels zijn gevestigd. Het ligt aan de rivier de Ternin. Het dorp is onderdeel van de Morvan, een indrukwekkend en zeer afwisselend berg- en heuvellandschap, met hoogtes tot 902 meter. Het heeft sinds 1970 de formele status van 'Parc Naturel Régional'.

De Morvan bestaat uit bossen en wouden, heuvels, singels en wallen. Maar u vindt er ook hoge bergtoppen van ruw graniet, woeste rivieren, prachtige meren en een fantastische wildstand. In de streek ontspringt de rivier de Yonne en ook kleinere rivieren hebben er hun startpunt. Vanuit het uitzichtpunt 'Panorama du Calvaire', gelegen bij Château Chinon, heeft u vanaf een hoogte van 600 meter een mooi uitzicht over dit natuurgebied.

De Morvan is in de eerste plaats heel geschikt voor liefhebbers van een doe-vakantie, maar door de centrale ligging in de Bourgogne zijn aangrenzende gebieden binnen handbereik voor leuke dagtochten. Erg aan te raden is bijvoorbeeld een tocht langs de kastelen van de Loire, of een uitstapje naar fraaie en oude steden als Autun, Avallon en Beaune.


Bourgogne: rijkdom...
Historisch, cultureel, gastronomisch en economisch gezien is het de rijkste provincie van Frankrijk. Al in de middeleeuwen brachten veeteelt, wijn-, bos- en landbouw veel geld in het laatje dat besteed werd aan het vergroten van de macht en het leefcomfort van de hertogen van het Bourgondië. Van generatie op generatie hadden die flink meer in de wijn te brokkelen dan menig Franse koning. Sinds enkele jaren wordt er zelfs in de Bourgogne door een Nederlands stel, heerlijke wijn gemaakt te Mercurey. Een bezoekje zeer waard! Domaine de la Monette


Chalon sur Saône en Dijon
Bezoek het Palais des Ducs in Dijon of het Hôtel-Dieu in Beaune. Ook de kerk deelde mee in de welvaart en liet abdijen en pelgrimskerken verrijzen, met pronkstukken in Cluny, Vézelay, Fontenay en Chalon sur Saone. Bourgondische vakanties zijn cultureel getint, maar ook puur groen van kleur.

Kastelen en kerken...
Naast soldaten werden ook ambachtslieden aan het werk gezet, met prachtige kastelen en andere bouwwerken als resultaat. Edelsmeden, tapijtwevers schilders en beeldhouwers leverden meesterwerken, die wij nu kunnen bewonderen.

In onze bibliotheek vindt u nog veel meer informatie over leuke trips en over die geweldige mooie dorpjes in onze omgeving, zoals Semur, Mombard, Glux en Glenne, Saulieu, Lormes. Le Petit Verriere, Sommant en ga zo maar door:
Kent u bijvoorbeeld de verhalen van Astrix en Obelix? Dan is het goed te weten dat het enige dorp dat nooit door de Romeinen is veroverd niet ligt aan de Gallische westkust, maar een half uur van Lucenay: Bribracte. Een bezoek aan dit archeologische museum is absoluut de moeite waard.

De stad Autun ligt tegen beboste heuvels en kijkt uit over het dal van de Arroux. De kathedraal, de museumcollecties en de overblijfselen uit de Romeinse tijd getuigen van het indrukwekkende verleden van de stad. Dankzij de bossen rond de stad, zoals het Forêt des Battées en het beukenbos Forêt de Planoise is Autun bekend om zijn meubelindustrie.

Beaune
ligt in het hart van de Bourgondische wijngaarden. Het is niet alleen een vermaarde wijnstad, maar ook een beroemde kunststad. Het Hotel-Dieu, de musea, de Église Notre-Dame, de stadswallen met in hun bastions prachtige wijnkelders, de tuinen en de oude huizen vormen een schitterend geheel en maken Beaune tot een van de mooiste plekken in de Bourgogne.

Abbaye de Fontenay
, de oudste nog bestaande cistercienzer nederzetting in Frankrijk.

Alise Ste. Reine
(ofwel Alesia), hier won Caesar in 52 voor Christus na 6 weken strijd van de Gallische leider Vercingetorix.

Avallon
, diverse oorlogen vonden plaats in en rond deze oude vestingstad.

Vezelay
, De Basilique Ste. Madeleine

Lac de Pannecière Dit stuwmeer is in 2011 en 2012 geheel drooggelegd, waardoor een prachtig landschap is ontstaan met de oude rivierbeddingen. In 2013 is het meer weer vrijwel geheel gevuld na de werkzaamheden aan de dam. Overige meren op 20 tot 30 minuten afstand: Lac de Settons, Lac de Chaumeçon, Lac Chamboux, Lac St.Agnan.

uitzicht over wit Lucenay
Uitzicht over Lucenay L'Évêque
Le Ternin
biologische wijnteelt
Voorbereidingen op de wijnvelden van Mercurey
terrasjes bij de kerk
Chalon sur Saône
kinderklas passeert
Theater van Autun
gezellige stad
Beaune
drooggelegd stuwmeer
Lac de Pannecière, drooggelegd
 
    copyright: la roseraie 2022©